Hormonkemi, parabener og forvirring på et højere plan

produkt

Jeg abonnerer på nyhedsmails fra TÆNK og fik i dag en mail med overskriften: Guide: Se hormonkemi i plejeprodukter. Jeg ved ikke lige hvad jeg skal sige… Flere af produkterne har jeg ikke set til salg i Danmark. Det viser sig også når man læser på denne side at testen er lavet i samarbejde med TÆNKs franske, engelske og schweitziske partnere. Det er lidt tyndt og jeg ville meget gerne have set en test af produkter som er populære i Danmark i stedet for. Der er testet for 11 stoffer i fire kategorier: Konserveringsmidler, UV-filtre, antibakterielle stof og siloxanaer (bruges for at blødgøre hud og hår).  Se resultatet her. TÆNK har også lavet en lille “tester” her, hvor du kan se hvormeget hormonkemi du bruger . Jeg er overrasket over at solcreme vægter så meget.

TÆNK har også listet 17 hormonforstyrrende (men tilladte) stoffer her. På listen er 4 forskellige parabener deri blandt methylparaben og ethylparaben. Men HOV! Er det ikke lige netop de to parabener som er “sikre” og har fået “det grønne kort” hos Astma-Allergi Danmark lige her?  Ja, jeg er forvirret på et højere plan!

Der er ingen tvivl om at vi bliver udsat for hormonforstyrrende stoffer igennem mad og plejeprodukter, men skal vi undgå dem helt? Hvad sker der feks. når vi ikke bruger parabener i skønhedsprodukter? Hvad konservere man så med? Hvad sker der med produktet når vi dagligt stikker grabber i det og opbevare det på et lunt og fugtigt badeværelse?

Jeg synes det er spændende at kigge på ingredienslisten når jeg køber skønhedsprodukter (og madvarer). men jeg er absolut ikke fanatisk. Jeg køber produkter med parfume, parabener og andre “gode” sager, hvis jeg synes kan lide produktet. Men myndighederne gør det heller ikke nemmere med de her modstridende udmeldinger.

Hvad gør du? Undgår du alt hormonkemi? Er du ligeglad? Eller?

2 Comments

 1. 10. april 2013 / 8:48

  Jeg tænker ikke over det, når jeg køber skønhedsprodukter. Jeg stoler på, at EU-lovgivningen ikke tillader skadelige stoffer, og jeg går overhovedet ikke op i, om der er parabener i produkter 🙂

  • Heidi
   Forfatter
   10. april 2013 / 10:25

   Hej line, jeg har godt forstå du tænker sådan. Men det undrer mig bare at "17 af de stoffer, man kan finde i kosmetik og plejeprodukter, ligger i den farligste kategori 1 på EU-Kommissionens liste over 553 hormonforstyrrende stoffer."

   Så kommer jeg til at tænke på feks asbest også har været tilladt og meget udbredt som byggemateriale, men det har absolut ikke gjort godt for helbredet for dem der har været i berøring med det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.