Forbrug, flex og budget

Måske er det corona, der gør det ved os. Måske er det et modsvar på den flex-kultur, der har været fremherskende i noget tid på de sociale medier – især YouTube og Instagram. Måske er det bare mig der har skiftet fokus. Uanset hvad, ser jeg en tendens til at flere og flere er begyndt at gå op i hvordan de bruger deres penge. Feks. bugner det af no-buy og low-buy” videoer på YT.

Det er helt normalt at vise sit sidste nye køb (hauls) frem på de sociale medier, men jeg at vi taler for lidt om hvor mange penge vi bruger, altså i reelle tal.

Jeg har altid syntes, at det er ubehageligt at tale løn og forbrug. Og jeg er slet ikke klar til at dele min indkomst her, men jeg vil vise en lille del af min økonomi, som jeg gerne vil have ekstra fokus på at ændre i 2021.

Jeg startede med at trække alle mine transaktioner ud i et excel-ark og satte kategorier på. Her er hvad jeg har brugt i 2019-2020 og mit budget for 2021:

Kategori2019
Udgifter
2020
Udgifter
2021
Budget
Café/Slik/Bager/Take away14009001000
Underholdning11804001000
Skønhedsprodukter17701550500
Tøj16006501000
I alt (kr. pr. mdr.)595035003500

Café/Slik/Bager/Take away

Hold nu op, hvor jeg savner at sidde på Hamanns med en god kop kaffe, søde veninder og ordne hele verdenssituationen! Kan vi snart få lov til det igen, please? Fokus: mere café, mindre take away.

Det er da hyggeligt med hjemmebrunch, men nu skal det snart være slut, ik??

Underholdning

Underholdning 1000,- pr. mdr. Det lyder måske voldsomt, men det indeholder både musik, biograf, streaming og koncertbilletter m.v. Jeg håber virkelig, at der bliver meget mere af det i 2021!

Skønhed

Det her bliver den svære at overholde, for det er her jeg har tendens til at gøre mange impulskøb. “Ohh shiny new things!” Magasins beautydays er et svagt punkt. Jeg ser også en masser videoer på YT, som hurtig kan give lyst til at købe mere.

I de sidste to år har jeg prøvet at bruge de ting op som jeg allerede havde i skabene. Jeg er fundet ud af, at for at reducere hvad jeg har i skabene, bliver jeg nødt til at være meget mere bevidst om, hvad jeg køber nyt af. Ellers får jeg aldrig bund i tingene.

Tøj

Kloge og dygtige Johanne fra bedremode.nu postede for nyligt en story på instagram med det fact at vi bruger ca. 6000kr på tøj om året pr. person i EU.

Mit tøjbudget for 2021 er det dobbelte af EUs gennemsnit. Hvorfor nu det? Jeg kunne jo klare mig med 650kr om mdr. sidste år. Jeg sætter det højt, fordi jeg gerne vil tænke mere på både bæredygtighed og kvalitet i mine fremtidige tøjkøb. Jeg vil også gerne prøve at have tilpasset et par stykker tøj hos en skrædder.

Men har jeg overhovedet brug for mere tøj? Hvis man ser på mængden af tøj, vil svaret være nej. En stor del af mit tøj, kan jeg ikke passe, men satser stadig på at komme til at passe det. Derudover har jeg skiftet bolig, arbejde og solgt bilen. Derfor føler jeg, at mit tøj ikke passer så godt til min identitet længere. (god podcast om det emne her).

For alle kategorier gælder det, at de penge jeg ikke bruger, bliver overført til næste måned. Det vil sige at der er mulighed for at spare op til større køb.

Del del del

Selvom det er grænseoverskridende for mig, synes jeg det er vigtigt at vi taler om penge. Tale om hvad vi bruger dem til – og ikke bruger dem til. Deler viden, uvidenhed og gode råd.

Pengene er altid grønnere på den anden side, men hvis vi ved mere om hinandens økonomi og prioriteter, er de måske også ok-grønne ovre ved os selv.

Jeg kunne godt tænke mig at vide om du laver et budget? Synes du også det er grænseoverskridende at tale om økonomi? Synes du, jeg har sat for meget/for lidt af til tingene? Hvordan får du enderne til at nå sammen sidst på måneden? Let’s talk! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.